Onze visie

Wij vinden het belangrijk dat ieder kind mag ZIJN. Dat ieder kind gezien wordt en dat er adequaat en op tijd gereageerd wordt op de signalen die een kind ons geeft. Dat er dus gereageerd wordt op de behoeften van het kind. 

Wij zijn ervan overtuigd dat kinderen van nature willen leren en ontwikkelen. Wij volgen de kinderen dan ook in hun unieke ontwikkeling en bieden veel ruimte om te ontdekken, ervaren en zo te leren. Ook onze activiteiten zijn hierop ingericht. Geen '12 in een dozijn' knutsels, maar aandacht voor het ervaren van verschillende materialen en laten ontstaan wat er vanuit het kind zelf komt.  

Wij geloven niet in een positieve uitwerking van straffen en/of belonen. Bij ons vind je dan ook geen strafstoeltje of beloningskaarten. 

De kinderen mogen binnen veilige kaders zoveel mogelijk zelf keuzes maken. Waar nodig stellen wij duidelijke, liefdevolle grenzen. Deze grenzen maken we zoveel mogelijk duidelijk op een neutrale manier. 

Er is veel ruimte voor de emoties van de kinderen. Alles mag er zijn. In de uiting van emoties, bieden we waar nodig alternatieve uitingsvormen. Of zoeken we samen met het kind naar een prettige manier van uiten voor het kind en de omgeving. 

Wij vinden gezonde en diverse voeding belangrijk. Kinderen krijgen bij ons keuze mogelijkheid in wat en/of hoeveel ze willen eten. Tijdens het fruitmoment, de lunch en bij tussendoortjes hebben wij over het algemeen een ruime keuze aan gezonde voeding, waar de kinderen zelf uit mogen kiezen. Dit geeft kinderen de mogelijkheid om in een ontspannen en gezellige setting nieuwe smaken uit te proberen of te eten waar ze op dat moment zin in hebben. Soms maken we onderdelen samen met de kinderen klaar. Denk hierbij aan het samen bakken van brood of gezonde cake of koekjes. Ook hebben we een groentetuintje waar we samen met de kinderen groenten in verbouwen. De kinderen kunnen hier zien hoe verschillende groenten groeien. Zo nu en dan is er ook een minder gezonde optie om uit te kiezen bij een eetmoment. 

Buiten is er veel mogelijkheid om te ontdekken, te ontspannen, te ontladen en te leren. We gaan dan ook graag naar buiten. Voor ons bestaat er geen 'slecht weer' of 'als het weer het toelaat'. Binnen veiligheidskaders is ieder weerstype bij ons weer om naar buiten te gaan. We genieten van de warmte van de zon, we waaien met de wind mee en we dansen in de regen!

Slapen kan in de daarvoor ingerichte slaapkamer met ledikantjes. Daarin vinden wij het erg belangrijk dat ieder kind zicht veilig voelt. Huilen is voor ons een signaal. Het kind wil ons iets duidelijk maken. Wij laten kinderen dan ook niet huilen om in slaap te vallen, maar zoeken actief naar een manier waarop het kind zich veilig en ontpannen genoeg voelt om in slaap te vallen. 

Lukt het ons altijd om 100% volgens deze visie te leven en te werken? Nee! Ook wij zijn gewoon mens en zijn bijvoorbeeld wel eens heel moe, met daardoor misschien wat minder geduld. Maar van die echtheid kunnen kinderen veel leren. Daarin mogen we bijvoorbeeld voorleven hoe je iets dat niet prettig ging, daarna weer op kan lossen met de ander. 

Doordat we in onze opvang samen werken, komen we wel een heel eind! 

Gastouderopvang Het Groentetuintje

Puur & Natuur